PODPROGRAM 2018 - efekty

Utworzono: 17-07-2019

PODPROGRAM 2018 – efekty

Grafika: PODPROGRAM 2018 - efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Wsi Lęborskiej z terenu województwa pomorskiego przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 1738 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 73188,97 ton żywności;
  • 10381 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 74 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 12 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • • Ekonomiczne - 0 spotkań dla 0 uczestników
  • • Żywieniowe – 6 spotkań dla 40 uczestników
  • • Kulinarne - 6 spotkań dla 34 uczestników
  • • Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników