PODPROGRAM 2017 – efekty

Utworzono: 11-07-2018

Grafika: PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Wsi Lęborskiej z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. 2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1887 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
  2. 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 77 085 ton żywności;

o 12 000 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

  1. 4. W ramach Podprogramu 2017 dla 110 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 15 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • • Ekonomiczne - 0 spotkań dla 0 uczestników
  • • Żywieniowe – 8 spotkań dla 53 uczestników
  • • Kulinarne - 6 spotkań dla 46 uczestników
  • • Niemarnowanie żywności - 1 spotkań dla 11 uczestników